Tuesday 10 April 2007

46° halo vagy felső oldalív?







Délutáni 22° halo melléknappal mindkét oldalon, balra egész szép melléknapívvel. Egy felső oldalív (?) is látszott, de olyan hosszú volt, hogy akár 46° halo is lehetett.... Ez viszont annyira ritka jelenség, hogy ilyesmit nem mernék kijelenteni. Egy dolog viszont alátámasztaná a 46° halo elméletét: nagyon gyenge volt a felső érintő ív, voltaképpen alig látszott. Ha nagyon éles lett volna, akkor az ív csakis felső oldalív lehet. A képek persze nem a legjobbak, élesszeműek előnyben.

22° halo with parhelia in the afternoon, well-defined parhelic arc on the left. For a while there was a supralateral arc(?), as well, but it was so long that it might even have been a 46° halo .... As it is such a rare phenomenon, I'm really really uncertain. One thing, however, could support the theory of a 46° halo: the upper tangent arc was very weak, almost invisible. Had it been more intense, the arc would surely have been an infralateral one. The photos are not the best, but sharp-eyed people can probably see what I mean.

4 comments:

Anonymous said...

Wow!! Én is ezen őrlődök, mert hogy én is láttam :P Küldök majd képet nagyban, én a felső oldalívre szavazok. Én ott helyben annak véltem.

Ágnes Kiricsi said...

Miután aludtam rá egyet, én is inkább a felső oldalív felé hajlok ;) Várom a nagy képet.

LGYM said...

Most néztem meg itthoni gépen, PS-pal kikontrasztozva, és szerintem is felső oldalív. Ha csak azt nézem, hogy a külső ív milyen módon viszonyul a belső (22-es) ívéhez, nekem egyértelműnek látszik.
Mindenesetre a képek csodásak!

Ágnes Kiricsi said...

Jó lett volna mellé egy zenit körüli ív, akkor könnyebb lenne megállapítani. Akármi is volt, jól nézett ki!! Ha akarod, átküldhetem eredeti méretben is, bár azon sem látszik több.