Sunday 24 June 2007

Éjszakai világító felhők - Noctilucent Clouds











Éjszakai világító felhők. A mi szélességi fokunkon eddig nagyon ritkán lehetett őket látni, de egy hete fel-feltűnnek. Most először sikerült is őket lefotóznom. Május végétől augusztus közepéig, jóval naplemente után jelennek meg, mikor a nap már 6-16°-kal a horizont alatt jár. Ezek a fotók 21:55 és 22:15 között készültek Vecsésen (20:44-kor volt naplemente). Az éjszakai világító felhők (NLC) a legmagasabban található felhők, kb. 85 km-rel felettünk a mezoszférában vannak. Keletkezésük éppen emiatt a nagy magasság miatt rejtély, ám a legújabb kutatások szerint összefüggésbe hozható a rakétakilövések által a mezoszférába jutó vízzel. Jelenleg az AIM szonda vizsgálja őket.

Noctilucent clouds (NLC) or with other name polar mesospheric clouds. So far they have only seldom been sighted at our latitude, but for a week now they have sometimes been seen. This is the first time I've managed to take some photos of them. They appear between the end of May and mid-August well after sunset, when the Sun is 6-16° below the horizon. These pictures were taken between 21:55 and 22:15 in Vecsés, Hungary (the time of sunset was 20:44). Noctilucent clouds are the highest clouds, they are in the mesosphere some 85 km above us. For this reason, their formation is still a mystery, but according to the latest research it might be in connection with the water content of the exhaust of space shuttles and rockets. Satellite mission AIM is exploring their nature now.

*
Noctilucent Cloud song and lyrics :)

6 comments:

Anonymous said...

Húú! Mikor csörgött a telefonom és láttam, hogy Te vagy, tudtam, hogy mért hívsz!!!! :)))

Ágnes Kiricsi said...

Én meg hirtelen nem tudtam, hova kapjak. Fényképezőgép egyik kézben, másikkal MetNet-en figyelmeztetem a népet, közben meg fülemen a teflon és hívlak Téged.

Anonymous said...

:D Ismerős helyzet. Kirohantam, fülemen a telefon, egyik kézben állvány, másik kézben fényképező. A harmadik kezemmel (nemtomhogy, nem emlékszem) nyitottam ki az ajtót és kimentem, ekkor rájöttem, hogy mezítláb. Vissza papucsért. Erre már emlékszem, hogy hogy sikerült, az állványt beleraktam a zsebembe, így volt egy szabad kezem. Lementem, sikerült nem hasra esnem és mire letettük a telefont már állt az állvány kinyitva és rajta volt a gép. Csodálom, hogy a fülemmel végig tudtam tartani a telefonomat. :DDDD Aztán utána még körbetelefonáltam a fél bandát :)

Ágnes Kiricsi said...

Én meg felemás papucsban indultam ki. Mikor másodszor mentem ki, akkor pedig a jobb papucs a bal lábamon, a bal meg a jobbon :)

Anonymous said...

:))))) Jó az új képed :)

Ágnes Kiricsi said...

Ha már annyit dícsérted, gondoltam kirakom inkább ezt...