Wednesday 10 October 2007

"Tollkorona" #2 - "Feather Corona" #2




A képeken egy bagoly tollán látszik a koszorú. Az első képek zseblámpa fényénél készültek, és először azt hittem, a lámpán belüli tükröződés okozza a kockás mintát. Később napfénynél is látszott, és kiderült, hogy interferenciáról van szó, de lefotózni elég nehéz volt. Utólag észrevettem, hogy ha elég közelről nézzük, a tegnapi gerletollon is ugyanilyen mintát láthatunk.

The coronae presented here are on an owl's feather. The darker photos were taken by the light of a torch. First I thought that the chequered pattern had been caused by multiple internal reflection within the torch, but then I realised that the same effect could be observed by sunlight and it is actually interference. Today I found out that this pattern can be seen on yesterday's dove-feather, as well.

9 comments:

LGYM said...

Interferencia

LGYM said...

Amit most hirtelen a rendelkezésemre álló madártollakon lefuttattam: van egy szárnytollam (kisevező - remekül kapaszkodnak egymásba a toll mikroszálacskái) ölyvtől, csak akkor funkcionál a toll "prizmaként", ha egészen közel van az obihoz, minél messzebb viszem, annál inkább elveszti ezt a tulajdonságát, ez a lámpától való távolságtól nem függ. Szemmel ugyanez a helyzet, egészen a szemem elé rakva kijön a "kockás" spektrumos mintázat, míg szemtől távolabb semmi.
Aztán van egy kis méretű, valószínű nyakról származó fácántollam, amely egész más formát hoz ki, itt sokkal darabosabb a spektumos minta, kevesebb kockára bont és élénkebbek a színei. Ez a toll kevésbé sűrű, lévén nincs funkciója a repülésben. Egyébiránt ez is hasonlóan viselkedik.
Tehát a fényt átengedő rések mérete / sűrűsége határozza meg a kockés mintázatot, a mintázat oka interferencia.

LGYM said...

http://ediacara4.atw.hu/tollak
Gyors képek a kétféle toll-interferenciamintázatról. A mintázat "iránya" a toll elforgatásáva keletkezik.

Ágnes Kiricsi said...

Jó kis képek! Hirtelen úgy elkezdett érdekelni ez a dolog. Holnap még megpróbálok összehozni pár képet. Biztos találok még tollat. Amúgy eszembejutott hirtelen ez a képed:
http://halojelensegek.freeblog.hu/
archives/2007/05/12/2339029/#_2339029
:)

LGYM said...

Ági, az a toll egy golyóstoll volt :-))

Anonymous said...

Hu ez is de tökjó!
Nem láttam az antikreput, mert órán voltam. Ennélfogva fotóm sincsen róla :(

Ágnes Kiricsi said...

Tudom, Noli ;)
Pedig Alex, benned volt minden reményem!

thecitychicken said...

I took this picture this morning during sunrise:

http://usera.imagecave.com/thecitychicken/raysblog.jpg

--Katy

Ágnes Kiricsi said...

Hello Katy!
I'm so sorry that I reply only now. I hadn't noticed your comment. The photo is absolutely beautiful! You were in the right place at the right time. Congratulations!