Tuesday 9 October 2007

"Tollkorona" - "Feather Corona"




A koszorút, más néven koronát, szórás (diffrakció) okozza, és gyakran figyelhető meg a Nap vagy a Hold körül, ha az előtte levő felhőt egyenlő nagyságú apró vízcseppek, esetleg jégkristályok alkotják. Viszont koszorút más is okozhat. Tavasszal és nyáron azonos nagyságú és alakú virágporok jelenléte a levegőben pollenkoszorút (-koronát) hozhat létre. Ennek alakja a pollen fajtájától függően változik. Ha pedig a nap sugarai elé madártollat tartunk, a toll szabályos szerkezete szintén sajátos "koszorú"-jelenséget mutathat. Minden egyes madártoll apró ágacskákból, és az ágacskákon elhelyezkedő még apróbb egymásba kapaszkodó horgokból áll, melyek tökéletes illeszkedése teszi lehetővé a madár számára a repülést. Ez a szabályos felépítés az, ami miatt létrejöhet a szabályos koszorú, melyet (mivel egy madártoll felülete igen kicsi) legjobban akkor láthatunk, ha a fényt kisebb résen engedjük keresztül. Használhatjuk például egy fa leveleinek félárnyékát, vagy megvárhatjuk, míg a napot félig kitakarja egy felhő. A képeken egy balkáni gerle (Streptopelia decaocto) tolla látható. Az első fotón a toll teljes napfényben van, így a koszorú sávozása nem vehető ki olyan jól. A második két képen viszont többször is szépen megjelennek a színek, mivel a tollat csupán a fa ágai között áttörő napfény éri.

The corona is a diffraction phenomenon, which is well-observable around the Sun or Moon if the clouds in front of them contain droplets (or ice crystals) of the same size. But coronae can be caused by other materials, too. In spring and summertime pollen grains of equal shape and size present in the air can cause the formation of a pollen corona. Its shape depends on the type of the pollen. If, however, we cover the Sun with a bird's feather, we can see how its regular structure creates a special "corona"-effect, too. Birds' feathers are built up of barbs, barbules and tiny hooks interlocking on them. If they were not so perfectly locked together, birds would not be able to fly. This repetitive structure of barbules and hooks of the same size creates the corona pattern. It is best visible - as the surface of a feather is rather small - if we let the Sun's rays through a somewhat smaller opening. It might be a gap in a tree's leaves, or by waiting till the Sun is half hidden by a cloud. In the photo, the feather of a Collared Dove (Streptopelia decaocto) can be seen. The first picture shows the feather in direct sunlight, so the bands of the corona are not too sharp. The second two photos, on the other hand, show the feather in sunlight partly covered by the branches of a tree, thus the bright colourbands become apparent.

8 comments:

Anonymous said...

Hu ez nagyon nagyon tetszik!!!!!

Ágnes Kiricsi said...

Azon gondolkozom, hogy ha jó a magyarázatom, felteszem a nemzetközi blogra. Ne csak pollenkoronákat lássanak az emberek. Szóval, várom a kritikus megjegyzéseket! ;)

Ágnes Kiricsi said...

Érdekes lenne megnézni, más tollak hogy működnek. Mondjuk itt egészen biztosan nem lesz akkora variáció, mint a pollenkoszorúnál; sőt ... De azért kipróbálom majd. Van itthon egy bagolytollam, holnap előveszem.

Anonymous said...

Véleményem szerint nincs benne hiba. Érdekes lenne még ilyen dolgokat megnézni, ahol egyforma távolságban helyezkednek el a valamik a valamin. (Érted, na... :D)

LGYM said...

Nagyon szép! És persze kiváló ötlet!

Ágnes Kiricsi said...

Kipróbáltam este a bagolytollat kislámpánál. Hát az nagyon vicces. A lámpán belül jópárszor tükröződik a fény, így egészen érdekes mintát adott ki. Ha lesz időm, felteszem a képet. Persze a Napnál vagyok igazán kiváncsi rá.

Anonymous said...

Ági! A függönyömmel is működik!! De nem volt energiám éjjel felkelni fotózni. Majd talán ma este megcsinálom.
Az utcai lámpák körül brutál koszorúk vannak. Nemtom hogy fog kijönni a képen...

Ágnes Kiricsi said...

:-) Én meg megyek és kipróbálom gyorsan a bagolytollamat a napon :)