Sunday 18 November 2007

Árnyékok - Shadows





Ha az árnyék nem teljesen sima felületre vetül (ez esetben egy ház fala), körvonalai nem egészen élesek. Ha alaposabban megfigyeljük, azt is észre lehet venni, hogy ezek az elmosódott részek picit szinesek, amit elő lehet csalogatni a fotókról, ha megemeljük a színtelítettséget. Ez egy szórási jelenség, amit a fal felületén lévő apró szemcsék okoznak. Ha a fénynek rövidebb távolságot kell megtennie, a körvonalak kékesek. Pirosat akkor látunk, ha a tárgy messzebb van, ilyenkor a fénynek tovább kell utaznia. Az utolsó előtti képen a cicám kissé oldalvást ül a kuka tetején, inkább a háta van a fal felé (kék és zöld), míg a mellső lábai és a feje (sárga és pirosas) kicsit a nap fele fordulnak. A falon látható piros foltok egy távolabb álló mandulafa árnyékának szélei. Ugyanez igaz az utolsó képre. Elég közel állok a falhoz (zöld), míg tőlem balra a mandulafa és egy másik fal piros árnyékszéleket mutat.

When we see shadows cast on a surface which is not entirely smooth (in this case a wall), we can see that its fringes are not sharp. By careful observation we may even notice some colours, which can be made visible if the saturation of the photos is increased. These colours are caused by the small particles on the surface that scatter light. If the light has to travel a shorter distance, these fringes are bluish. The red colour can be observed when the object is farther away. In this case, light has to travel longer. In the last but one picture, my cat is sitting slightly sideways, showing rather her back to the wall (blue and green fringes), while her forelegs and head (yellow and reddish parts) are a bit towards the Sun. The red patches on the wall are the shadows of an almond tree even further away. The same applies to the photo of my shadow. I am standing closer to the wall (therefore the green), while on the left, the almond tree and another wall cast red fringes.

4 comments:

LGYM said...

Ha van színes égőd, próbálj azzal is kísérletezni. A piros égőnek zöld lesz az árnyéka, a zöldnek piros. :-) A kiegészítő színek dominálnak.

Egyébként az élesség pusztán attól függ, milyen távolsági arány van a fényforrás, a céltárgy s a felület közt, amelyre vetül az árnyék, ezt is nyugodtan próbálgasd, lámpával érdemes, ott mindegyik paraméter változtatható.

Ágnes Kiricsi said...

Lehet, hogy elő is veszem a karácsonyfaégőket ;)
Az élesség nagyon jól látszik a mandulafánál is. Ott már teljesen el van mosódva az árnyék, mert több méterre van a faltól.

Anonymous said...

Mancikaaaaaaaaaaaaaa :D

ww said...

Alex! Pont ezt akartam mondani :)