Monday 21 May 2007

Bishop's ring and blue moon - Bishop-gyűrű és kék hold





Ma nagy meglepetésként egészen különös fény volt az égen. Sokáig néztem, mi lehet és a párára gyanakodtam, aztán hála Nolinak, sikerült beazonosítani azzal, amit eddig csak képeken láttam. Szóval ez a Bishop-gyűrű, egy rendkívül ritka jelenség, amit először Sereno Bishop írt le a Krakatau 1883-as kitörése után. A létrejöttéhez finom és egyenlő nagyságú porszemcsék (kb. 0.001 mm) kellenek jó magasan a légkörben. Ezúttal ezt nem vulkán szolgáltatta, hanem szaharai homok. A jelenség Európában - ha nem tévedek - utoljára 1991-ben volt megfigyelhető a Pinatubo kitörése után. A Bishop-gyűrű sugara 28 fok, és jellemzően belül kékesfehér, kívül sárgásbarna, esetleg lilás, a gyűrű által határolt terület pedig lényegesen világosabb, mint azon kívül. A fotó sajnos csak kis mértékben adja vissza a színeket. Jó lenne holnap jobb képeket készíteni róla. Az első két képet CanonA85-tel készítettem, a második két képet András csinálta Olympus C-740UZ géppel.

Today there was some really strange light in the sky. For a while I thought it was caused by the mist, but then, thanks to Noli, I could identify it with the phenomenon that I had seen only in pictures so far. So this is Bishop's ring, an extremely rare sight, which was first described by Sereno Bishop in 1883 after the eruption of the volcano Krakatoa. Microscopic (c. 0.001 mm) dust particles of about the same size are needed for this phenomenon. This time Saharan sand in the high atmosphere caused its appearance. If my information is correct, last time it was seen in Europe was after the 1991 eruption of Pinatubo. The radius of the ring is about 28 degrees, the sun characteristically has a bluish-white aureole, surrounded with yellow-brownish or purple. Also, the area within the ring is much brighter than the sky is otherwise. The colours of the photos could be better ... it'd be nice to take some more tomorrow. The first two pictures were taken by my CanonA85, the other two are from András (Olympus C-740UZ).





És emiatt ma még a hold is kék...
And for this reason, tonight the moon is blue...

Earth Science Picture of the Day
Spaceweather.com :)



Itt látszik a NASA aerosol (mikroszkópikus por/füst részecskék a levegőben) térképein a porfelhő Magyarország felett május 20-án és 21-én.

NASA's aerosol (microscopic dust/smoke in the air) maps show the amount of dust in the high atmosphere above Hungary on the 20th and 21st of May.

13 comments:

Ndru said...

Látom az én képeim nem nyerték el a teccésedet :D

Ágnes Kiricsi said...

Tévedsz :) Szerintem abban a pillanatban tettem fel őket, amikor ezt írtad. Csak sokáig tartott a szöveg megírása :)

Ágnes Kiricsi said...

Amúgy érdekes, hogy mennyire másak a színek a két géppel.

Anonymous said...

Húdetökjó!! Az enyémek nem lettek jók :( Viszont van körülíróm máról.

Ágnes Kiricsi said...

Annyira mérges voltam, hogy nem tudtam kirohanni az egyetemről, mikor csörögtél. Épp a rektor beszélt... :( Aztán mikor vége volt, már nem láttam a körülírót.

Anonymous said...

ŐŐŐŐ, igen idegtépő tud lenni, amikor brutál komplexum van odakinn és a jólelkű csoptársak berángatnak órára. Kitudja mikről maradtam már le ilyenformán.
Meg nekem is nem egyszer van, hogy valaki csörög és épp zh-t írok vagy simán gyakorlaton vagyok, amiről nem túl jó kijönni...
Szóval ismerem az érzést, de kárpótoljon, hogy ez a gyűrű nagyon szépen meg lett örökítve!

ww said...

tényleg :) azért vigyázz a vérfarkasokkal!

LGYM said...

Ági, a kék holdadat viszontlinkeltem Nagyon nagyon szép!!! Innen a lakótelepről az életben nem csináltam volna ilyen szép képet!

Ágnes Kiricsi said...

Hát, nekem könnyű. A fürdőszobám ablaka remek megfigyelőhely. Budapest felé néz, ezért külön érdekes kontraszt mögötte a város narancssárgás fényszennyezése.

Anonymous said...

Kedves Ági!!
Gratulálok, csodálatosak a képek!!
Keep up the good work!!!
Oppelt J.

Ágnes Kiricsi said...

Köszönöm szépen :)

Közben identitást váltottam, és Dame Ragnell helyett saját magam lettem. Remélem, ez senkit nem zavar ...

Unknown said...

Szia Agi! Nagyon jok a kepeid! Az a zivatarfelhos foto is nagyon tetszik!
Rengeteg fele jelenseget sikerult lefenykepezned. Gratulalok!

Ágnes Kiricsi said...

Köszi Józsi! Igyekszem. De szerintem igazán csinálhatnál Te is egy hasonló oldalt. Annyi jó képed van. Emlékszem például arra a 120°-os melléknapra!