Friday 8 June 2007

Horizontális ív - Circumhorizon arc











Fotók a mai horizontális ívről. Les Cowley oldala szerint 22°-os halo évente átlag 100-szor látható egy adott helyen. Ha ezt 100%-nak vesszük, akkor a horizontális ív valószínűsége csupán 0.1%. Csak nagyon magas napállásnál észlelhető (minimum 58°) és a naptól 44° távolságban lehet látni a horizont felett.

Photos of today's circumhorizon arc. According to Les Cowley, 22° halos are visible about 100 times yearly at a given place. Compared to this, the possibility of catching sight of a circumhorizon arc is only 0.1%. It is visible only when the sun is very high in the sky (at least 58°); the arc's distance is 44° under the sun.

9 comments:

ww said...

ezt hol fotóztad?

Anonymous said...

Jájjjjjjj, de jó volt!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wháááááááááááá! :D:D:D:D:D

Anonymous said...

Figyu, ez mehet a nemzetközi blogra szerinted? Kéne írni gyorsan egy összefoglalót és küldeni képeket a spaceweather-re, ez tényleg bazira ritka és szépek a képek nagyon!! Én viszont ilyen haloörjöngős nyelven nem tudok írni angolul sajnos :(, Mit szólsz? Beleírhatnánk mindenki nevét, aki látta, meg képeket. Hm?

Ágnes Kiricsi said...

ww: Petőfi- és Szabadság-híd között. Nem rossz mi? Körbetelefonáltam azonnal minden ismerőst. Sőt, Tiborral ebédeltem épp, és még ő is kiszaladt az étteremből, bár onnan nem látszott...

Alex: Hát, ezt nem felejtem el! :) Olyan nehéz volt kiválogatni a fotókat. Most jöttem rá, hogy olyat nem is tettem fel, ahol szinte csak piros. Mindjárt átválogatom megint. Ja, és a reggeli halvány CZA-ról meg már meg is feledkeztem, pedig amúgy rögtön tenném fel arról is a képet.

Ágnes Kiricsi said...

OK, válaszd ki a kedvenc képed, meg Nola meg Noli meg akinek még van jó fotója, küldjétek át, és írok hozzá szöveget most rögtön. Múltkor megadta Tony Ph. a közvetlen email címét, átküldöm oda, mert úgy biztosabb. A nemzetközi blogról azért megkérdem Les C-t, mert ahhoz olyan picinek érzem magam, nem tudom eldönteni, ez beleszámít-e a bolida okozta 22-es kategóriába.

Anonymous said...

Én azt választottam ki hirtelen, ahol a legszebb. Negyed 2 körül csodálatos volt. Sajnos a végén már csak hév felső vezetékek társaságában tudtam megörökíteni, mert egyre kellett volna kiérnem Csepelre és még fél kettőkor sehol nem voltam... Pedig akkor olyan szépen megnyúlt.
Küldök mindjárt nagyba mailbe pár szépet.
Áhh, én most nem tudok a körülíróval, a melléknapokkal meg a zenit körüli ívvel foglalkozni... :D

Anonymous said...

Oksa, szuper vagy, nem baj, hogyha nem kerül ki, de azért küldjük szét a storyt szerintem. Lássák, hogy működik a magyar halolánc :)) Én a Patrick Trncak-kal szoktam levelezni, neki majd elküldöm én. Szeret ilyen ritkaságokról hallani, ahogy észrevettem :)

(más: Múltkor agyaltam az ilyen extrém dolgokon. Szerintem fotózzunk nappali égen egy -20 magnis tűzgömb okozta alsó Parry-t :D vagy Márkó mániája az ellenüstökös :D)

Anonymous said...

Van msn-ed??

Ágnes Kiricsi said...

Van, átküldtem MetNet-re egy priv. üzenetben az azonosítóm.