Friday 29 June 2007

Neonkék NLC / Electric Blue NLC







Hihetelen kék színű éjszakai világító felhők voltak ma az égen. Még soha nem láttam ilyet. Mostmár teljesen értem, miért kapták a nevüket!

There was an incredible electric blue noctilucent cloud display tonight. I have never seen such a sight. Now I can really understand why they received this name.

Teljes méretű képek / Full size photos: #1, #2, #3, #4


A NASA AIM szondája most először közölt képet az NLC-kről a világűrből. A felvétel június 11-i, forrás: www.spaceweather.com

NASA's AIM satellite mission has taken a photo of NLCs from space for the first time ever. The picture is from 11 June and the source is www.spaceweather.com
*
A képek megjelentek a SpaceWeather.com-on is / The photos also appeared on SpaceWeather.com:
Noctilucent Cloud Gallery.

12 comments:

Anonymous said...

Pont ezt mondtam én is, mikor bejöttem: "mosmá értem mért így hívják" :DDD

Hú ez de király volt! :) Grat a képekhez! El is küldtem párat már a vödörbe :) Tök jó fejek, hogy kirakták a tegnapiakat is, pedig azok nem is voltak olyan erősek. Jóccak!

Ágnes Kiricsi said...

Én is elküldtem, meg egy jóbarátom is, akit riasztottam. Szerintem elárasztják ma a magyar képek a vödröt :) Kiváncsi leszek, mik kerülnek fel. Legszívesebben a tegnapi fotómat én magam leszedném onnan, az nem is olyan nagy szám :)

Anonymous said...

Jó nap lesz a holnapi ilyen magyar szemszögből :P ;)

Ágnes Kiricsi said...

Az biztos. Felfigyel majd egy kicsit ránk a nagyvilág. Kiváncsi vagyok, a környező országokból miket küldenek be. Na jó éjt!

Anonymous said...

Nem tudom mért, de nem kapok visszajelzést, behal a rendszer, amikor nyomok a küldés gombra... :(
Ma mit láttál? Én olyan békésen csucsukáltam délig... Akkor keltett fel a Mojo, hogy CHA-t lát.

Ágnes Kiricsi said...

Én csak egy halo tetejét láttam. De hamar el is múlt, pedig nagyon ígéretes volt az ég. Nem tudom, mi lehet SpaceWeather-rel. Én az EPOD-dal jártam egyszer így, azt hittem nem ment el a kép, közben 4X is megkapták.

Anonymous said...

De szerintem valami tényleg lehet, mert egy tegnapi kép sincs fenn, azt meg nem tartom valószínűnek, hogy senki nem küldött....

Ágnes Kiricsi said...

Hát, nem tudom. Nekem még jött tegnap visszajelzés, lehet hogy ilyen sokáig tart a feldolgozásuk. A június 27-i nemzetközi képek is csak 29-én kerültek fel.

Anonymous said...

Jaa... Csak mert a tegnap reggeli gyorsaságon viszont meglepődtem. Akkor oké :) Biztos jó lesz.

Ágnes Kiricsi said...

Na, azon én is. Főleg, hogy ehhez képest, azok nem is olyan jó képek.

Anonymous said...

Szia!
Örülök, hogy idetaláltam. Nagyon szép kollekciót tettél fel. Gratulálok hozzá! Remélem a hétvége megint meglep valamivel, ami nem eső.
Ernő.

Ágnes Kiricsi said...

Szia Deepsky! Hát csak véletlen, hogy észrevettem a bejegyzésed. Ritkán figyelem a régebbi képekhez írt üzeneteket. A hétvégéhez én is sok reményt fűzök, jó lenne újra világító felhőket látni!