Thursday, 2 August 2007

Dicsfény - Heiligenschein


Ha szerencsések vagyunk, harmatos füvön a fejünk körül fehéres fénykört láthatunk. Ez a dicsfény. Nagyon hasonlít az ellenfényre, de kialakulásáért mégis egészen más a felelős. A füvön levő gömb alakú vízcseppek apró lencseként összegyűjtik a fényt, majd a levél felületére fókuszálják, ahonnan az visszaverődik a vízcsepp felé. Mindez a nappal pont átellenben látszik, így ha a nézőpont változik és a fényképezőgépet eltartjuk magunktól, a dicsfény is mintha vele mozdulna.

On wet grass, we can see a white glow around our head, if we are lucky. This is the heiligenschein or holy light. Its appearance is very similar to that of the opposition effect, but the heiligenschein forms by another mechanism. Spherical dewdrops on the grass work like tiny lenses, focusing light on the surface of the leaves. From there it is scattered back through the drop. The heiligenschein always appears in the antisolar point, so if the point of view changes and we hold the camera out, away from our head, the heiligenschein seems to move with it.


Néha "családtagok" is besegíthetnek a fehér fénykör kialakulásában :)
Sometimes "family members" can help in the formation of the white glow :)

4 comments:

Anonymous said...

Ceca :)
Szépek!!

Ágnes Kiricsi said...

Ő Mancika :)

Anonymous said...

Először aszittem, hogy egy fehér nejlonzacskó :DDDDD

Ágnes Kiricsi said...

Na szép... szegény Mancika. Amúgy én meg néha a nejlonzacskókra hiszem azt, hogy a macska. Múlt héten meg vödörnek nézték :)