Wednesday 26 September 2007

Délibáb - Mirage





2007. szeptember 22. - Kiskunság
22nd September 2007 - Kiskunság, Hungary

4 comments:

ww said...

Figy, olyan délibáb, amilyet rajzolni szoktam, fejre fordult gémeskúttal, és szürkemarhákkal nincs is sosem? Vagy pl. mikor a három testőr Afrikában oázist lát a sivatagba? (csak úgy kérdezem, mint ignoráns az expert-öt :))

Ágnes Kiricsi said...

Hát az a helyzet, hogy van kétféle is. Van alsó (inferior)tükröződésű meg felső (superior)tükröződésű. Ha a gémeskút az eredeti felett van fejjel lefele ... na az egy felső tükröződésű. Ha meg a szürkemarhák a patájuknál tükröződnek, az az alsó :) Mindkettőt a különböző hőmérsékletű levegőrétegek csinálják.
Ha sivatagban vagy, akkor tehát kétféleképp csapódhatsz be. Ha alsó délibábod van, akkor mondjuk láthatod az eget tükröződni lent a homokon, amit víznek hiszel, és jól megszívod. Ha viszont felső délibábod van, akkor mindenféle távoli kiemelkedéseket láthatsz megnyúlni (ráadásul így ezek még közelebbinek tűnnek) és akár oázisra is hasonlíthatnak, ami felé elindulsz, és ismét jól megszívod. De van még egy érdekes dolog. Mivel a Föld nem lapos, a fénysugarak követhetik a föld görbületét, és ekkor egészen távoli dolgok is tükröződhetnek, amit amúgy nem látnánk. Mondjuk egy igazi oázis is :)
Írd be a Wikipediába a "mirage", "Fata Morgana" és "Novaya Zemlya effect" szavakat, és ott vannak képek is!

ww said...

kösziiiii!

Anonymous said...

Tök mókás, még sosem gondoltam bele, hogy a sivatagban az ég kékjét nézik víznek :DD Úgyhogy én is köszönöm! :)