Sunday 9 September 2007

Egy "distrail" fejlődése - The Evolution of a Distrail







A képek teljes méretben / Images in full size: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


És a mai nap második "distrail" csíkja. Bár ez sokkal kevésbé volt látványos, mint az első.

And this is the second distrail of today, though it was much less spectacular than the previous one.
*
A "distrail" tulajdonképpen a kondenzcsík (contrail) ellentéte. Amikor a repülőgép hajtóműve által kibocsájtott kipufogógázok vízgőztartalma a harmatpont alá csökken, megfagy (ez a kondenzcsík). Ha a repülőgép az éppen megfelelő hőmérsékletű és nedvességtartalmú levegőn halad át, a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, majd ahogy a túlhűlt vízcseppek átesnek az alacsonyabban elhelyezkedő felhőrétegeken, az entalpiának köszönhetően felmelegítik a levegőt, és elpárologtatják a körülöttük levő felhőt. Hasonló jelenség még a lyukfelhő, amibe a túlhűlt anyag talán egy magasabban elhelyezkedő felhőből kerül. Az alsó képen egy ilyen lyukfelhő látható 2007. augusztus 23-áról. Érdemes megnézni Kent Judkins (Shreveport, Louisiana, USA) képét (EPOD), mely két egészen szabályos lyukfelhőt ábrázol.


Distrail is the opposite of contrail. When the water vapour content of an airplane's exhaust gases fall under dew point, it freezes. If the air that the airplane passes through has the right temperature and moisture content, the ice crystals continue to grow and these supercooled waterdrops fall through the cloud below it, releasing their heat of fusion, and thus evaporating the surrounding cloud. A similar phenomenon is the hole-punch cloud. In this case the supercooled material probably originates from a higher cloud. In the photo below, you can see this latter phenomenon from 23rd August 2007. It's worth having a look at a photo by Kent Judkins (Shreveport, Louisiana) (EPOD), which depicts two beautiful oval hole punch clouds.



4 comments:

LGYM said...

Kis kiegészítés a fúziós hő témában. Magyarban a fúziós hő kifejezést nem használjuk, helyette a nemzetközileg is használt entalpia a szabványos.
Entalpiának tehát azt a hőmennyiséget nevezzük, ami a fázisátalakuláshoz szükséges, értsd: olvadáskor hozzáadódik a rendszerhez, fagyáskor felszabadul. Minden egyes anyagra más-más egyedi entalpia érték jellemző, s ez abban nyilvánul meg, hogy a melegedés vagy hűlés során egy ugrás következik be a halmazállapotváltáskor az anyag hőmérsékletében.
Vagyis egyszerűen fogalmazva, amikor az alsó felhőrétegbe zuhanó víz abban a felhőrétegben fagy meg, akkor ad le hirtelen "extra" hőt, megolvasztva ezáltal a környezetében lévő felhőanyagot.
A képsorozat nagyon szuper!

Ágnes Kiricsi said...

Köszönöm szépen! Javítom ;) Keresgéltem egy csomó ideig, hogy mi lehet a magyar megfelelője, mert sejtettem, hogy mi valami mást használunk. Aztán nem találtam, és maradt a fúziós hő az angol alapján. Hát igen, engem sajnos a középiskolában nem nagyon érdekelt a fizika, most kell behoznom ;)
Nem tudsz jó magyar szót a distrail-re?

LGYM said...

Na, hát ez a distrail tipikus angol nyelvi lelemény, elég nehéz volna... Mondjuk ha a contrail kondenzcsík, akkor ez meg lehetne kondenzlyuk. Sajna a magyar nehezen képes ilyen tömörítésekre...

Ágnes Kiricsi said...

Kondenzlyuk? Na, erre nem is gondoltam. Egész jó ;)