Wednesday 12 November 2008

Parry ívek és 46° halo - Parry arcs and 46° Halo

A kialakuló halót 15:15-kor vettem észre, és nagyon meglepett a felső érintőív fényessége. Ahogy mozogtak a felhők, megjelent az érintőíven belül egy ugyanolyan fényes felső homorú Parry ív is.

I noticed the halo forming at 15:15, and was quite surprised by the brightness of the upper tangent arc. As the clouds were moving, an upper sunvex Parry arc of the same brightness appeared inside the tangent arc.




Kb. 15:25-kor már a felső domború Parry ív is jól látszott, és egyre élesedett, majd a zenitkörüli ív és a felső oldalív is láthatóvá vált. Sajnos Tape-ív egyik képemen sincs.

At around 15:25, the upper sunvex Parry arc was well-visible, too. It was getting sharper and sharper, and soon the circumzenith arc and supralateral arc showed up, as well. Unfortunatelly, no Tape arc can be confirmed from the photos.





Ahogy a felső domború Parry ív halványodott, a 46°-os halo egyre jobban kezdett kirajzolódni. Némelyik képen egyszerre van jelen a két Parry ív, a 22°-os halo, a 46°-os halo, a felső érintőív, a felső oldalív és a zenitkörüli ív. A melléknapok helyét sajnos felhő borította. A jelenségnek 15:40-kor lett vége.

As the upper suncave Parry arc was getting fainter, the 46° halo was beginning to brighten. In some of the pictures the two Parry arcs, the 22° halo, the 46° halo, the upper tangent arc, the supralateral arc and the circumzenith arc are present at the same time. Unfortunately, the area of the parhelia was covered by thick clouds. The display ended at 15:40.




6 comments:

Anonymous said...

De jó, hogy sikerült egyszerre mindkét Parry-t elkapni!! ;) A többiről nem beszélve... Azt mondjuk sejtettem, hogy szép CZA-d lesz. Már egészen jól kezdem átlátni az egyes halókhoz szükséges kristálykákat. Van egy olyan érzésem, hogy nem csak nem láttál melléknapot, de nem is volt. A CZA itt (szerintem) nem lapkristályból alakult ki, hanem a Parry orientációjú kristályokból. És a többi is. Ha lett volna lapkristály is, akkor lett volna fényesebb a CZA. De csak találgatok. :)

Olyan aranyos volt a hangod a telefonban! Én is teljesen átéreztem a dolgot és lélekben ott voltam melletted. ;)

Ágnes Kiricsi said...

Tényleg, el is felejtettem, hogy Parry állású oszlopok is csinálhatnak CZA-t. Pedig tényleg! Na, ennek még utánagondolok :)

Anonymous said...

verry nice parry sunwex and suncave.
martin

Ágnes Kiricsi said...

Thanks, Martin!

Vladimir Galynsky said...

я сегодня тоже заснял дугу Парри (я так думаю), но она было очень слабой, я ее заметил только на фото, после обработки

http://ice-halo.net/archives/595

Ágnes Kiricsi said...

Спасибо. Я посмотрелa на фотографии. Поздравляю!