Sunday, 29 April 2007

Délibáb / MirageDélibáb az Alföldön (Torontál vidéke Szeged és Makó között) és felhő Kiszombor felett. 2007. április 28.

Mirage in the Great Plain of Hungary (Torontál region between Szeged and Makó) and a cloud above Kiszombor. 28th April 2007.

10 comments:

LGYM said...

A délibábod fantasztikusan szép!
A K-H viszont nem K-H szerintem, úgy látom, egy nagyobb felhő egy darabja fodrozódott be csak. A K-H egy különálló felhő, amely végig visszahajló hullámokból áll, ugyanis a Kelvin-Helmholtz féle instabilitás nem egy picike területre korlátozódik, hanem egy nagyobb régióra, így ha jelen van a zóna fizikai valójában, akkor az egész felhő hullámos volna. Másrészt a felhőd láthatóan konvektív felhő, mely egyszerű fizikai oknál fogva nem alkalmas a K-H-sodásra. Leginkább Ac len, vagy néha Ci lehet alkalmas felhőtípus. Az Ac len eleve a létrejöttének körülményeivel magában hordozza a lehetőséget a K-H kialakulására, hisz eleve egy nagy kontrasztú sűrűséggel bíró légréteg szülte.

Ágnes Kiricsi said...

Köszi Noli! Ma is tanultam :) Akkor ki is javítom a dolgot, ne maradjon hülyeség a blogon!! Amúgy volt egy szép vékony hosszú felhő pár órával később, amin végig volt hullám, 5 darab. Az már tényleg hasonlított egy K-H-hoz. De megmutatni sajnos nem tudom. A nagy izgalomban makróra volt állítva a gép és ez csak utólag derült ki. Persze lehet, hogy az is más volt ;)

LGYM said...

Nem semmi kihívás lehet egy felhőről makrófelvételt készíteni :-)
Az elbeszélésed alapján a második tényleg K-H-nak tűnhet, sajnálom, hogy nem sikerült róla a kép. De sebaj, ahogy Murphy mondja, minden busz után jön egy következő!

Ágnes Kiricsi said...

Amúgy is viccesen sikerült a tegnapelőtti fényképezés. A szüleimnek kölcsönadtam a gépet, mert elutaztak pár napra, és egyfolytában András barátomat fárasztottam azzal, hogy fotózza nekem a felhőket. Nagyon türelmesen viselte a dolgot :) ... várom a következő buszt...

ww said...

A délibáb tényleg eszméletlen! A többihez inkább nem szólok hozzá! :)))

Ágnes Kiricsi said...

Köszi, ww. Ma végre visszakapom a fényképezőgépem, remélem, lesz újra mit fotózni. Tegnapelőtt lemaradtam a szivárványról, pedig jó lett volna azt is megörökíteni.

Anonymous said...

Egy kis kínzásképp az ápr. 29-i IKERszivárvány :D
(kettévettem a linket, hogy lásd az egészet)

http://legkoroptika.extra.hu/images
/galeria/szivarvany/22.jpg

Csini a délibábod! Meg a május elsejei 22-es is baromi jó volt! Szabályosan sütött. Még a tesóm is azt mondta rá, hogy "Az igen!", pedig ő mindenféle szépséget képes fapofával megnézni. (Ettől persze tetszik neki, csak nem mutatja ki.)

Ágnes Kiricsi said...

Húha! Na ez aztán tényleg kínzás!! ;))) Gyönyörű! Gondolom alaposan meglepődtél, mikor megpillantottad. Hihetetlen....

Anonymous said...

Nem akartam hinni a szememnek... Totál döbbenet volt... sosem gondoltam volna, hogy valaha látok ilyet.

Ágnes Kiricsi said...

Én is így lennék vele, az biztos. Gondolom pirosbetűs ünnepnek nyilvánítottad a napot!