Sunday 29 April 2007

Délibáb / Mirage







Délibáb az Alföldön (Torontál vidéke Szeged és Makó között) és felhő Kiszombor felett. 2007. április 28.

Mirage in the Great Plain of Hungary (Torontál region between Szeged and Makó) and a cloud above Kiszombor. 28th April 2007.

10 comments:

LGYM said...

A délibábod fantasztikusan szép!
A K-H viszont nem K-H szerintem, úgy látom, egy nagyobb felhő egy darabja fodrozódott be csak. A K-H egy különálló felhő, amely végig visszahajló hullámokból áll, ugyanis a Kelvin-Helmholtz féle instabilitás nem egy picike területre korlátozódik, hanem egy nagyobb régióra, így ha jelen van a zóna fizikai valójában, akkor az egész felhő hullámos volna. Másrészt a felhőd láthatóan konvektív felhő, mely egyszerű fizikai oknál fogva nem alkalmas a K-H-sodásra. Leginkább Ac len, vagy néha Ci lehet alkalmas felhőtípus. Az Ac len eleve a létrejöttének körülményeivel magában hordozza a lehetőséget a K-H kialakulására, hisz eleve egy nagy kontrasztú sűrűséggel bíró légréteg szülte.

Ágnes Kiricsi said...

Köszi Noli! Ma is tanultam :) Akkor ki is javítom a dolgot, ne maradjon hülyeség a blogon!! Amúgy volt egy szép vékony hosszú felhő pár órával később, amin végig volt hullám, 5 darab. Az már tényleg hasonlított egy K-H-hoz. De megmutatni sajnos nem tudom. A nagy izgalomban makróra volt állítva a gép és ez csak utólag derült ki. Persze lehet, hogy az is más volt ;)

LGYM said...

Nem semmi kihívás lehet egy felhőről makrófelvételt készíteni :-)
Az elbeszélésed alapján a második tényleg K-H-nak tűnhet, sajnálom, hogy nem sikerült róla a kép. De sebaj, ahogy Murphy mondja, minden busz után jön egy következő!

Ágnes Kiricsi said...

Amúgy is viccesen sikerült a tegnapelőtti fényképezés. A szüleimnek kölcsönadtam a gépet, mert elutaztak pár napra, és egyfolytában András barátomat fárasztottam azzal, hogy fotózza nekem a felhőket. Nagyon türelmesen viselte a dolgot :) ... várom a következő buszt...

ww said...

A délibáb tényleg eszméletlen! A többihez inkább nem szólok hozzá! :)))

Ágnes Kiricsi said...

Köszi, ww. Ma végre visszakapom a fényképezőgépem, remélem, lesz újra mit fotózni. Tegnapelőtt lemaradtam a szivárványról, pedig jó lett volna azt is megörökíteni.

Anonymous said...

Egy kis kínzásképp az ápr. 29-i IKERszivárvány :D
(kettévettem a linket, hogy lásd az egészet)

http://legkoroptika.extra.hu/images
/galeria/szivarvany/22.jpg

Csini a délibábod! Meg a május elsejei 22-es is baromi jó volt! Szabályosan sütött. Még a tesóm is azt mondta rá, hogy "Az igen!", pedig ő mindenféle szépséget képes fapofával megnézni. (Ettől persze tetszik neki, csak nem mutatja ki.)

Ágnes Kiricsi said...

Húha! Na ez aztán tényleg kínzás!! ;))) Gyönyörű! Gondolom alaposan meglepődtél, mikor megpillantottad. Hihetetlen....

Anonymous said...

Nem akartam hinni a szememnek... Totál döbbenet volt... sosem gondoltam volna, hogy valaha látok ilyet.

Ágnes Kiricsi said...

Én is így lennék vele, az biztos. Gondolom pirosbetűs ünnepnek nyilvánítottad a napot!