Wednesday, 2 April 2008

Ismét parhélikus kör - Parhelic Circle Again

Április 1-én ismét szép halo-komplexum volt az égen. Napfelkelte után gyenge melléknapok látszottak, de hamar is eltűntek. Később a lapos hatszögletű jégkristályokat úgy tűnik felváltották a légkörben az oszlopos kristályok, és egy határozott felső érintőív alakult ki. A képek eredetiek, nincs rajtuk szűrő.

On 1 April, there was a complex display again. Shortly after sunset, weak parhelia were visible in the sky, but they soon disappeared. Later the plate crystals seem to have given way to column crystals, and a well-defined upper tangent arc formed. The photos are the original ones, without any enhancement.


Délután egyre szebbé vált a körülírt halo, a melléknapok is visszatértek, és 13:55-14:20 között a parhélikus kör is feltűnt: bal oldalon kb 100° hosszúságban, jobbra 20-30° volt. A 120-as melléknap sajnos nem volt olyan egyértelműen jelen, mint március 27-én. A következő képeken szűrő van, hogy jobban látsszon a jelenség.

In the afternoon, the circumscribed halo became more and more beautiful. The parhelia reappeared, and between 13:55-14:20, the parhelic circle was also visible. On the left it was about 100° long, on the right some 20-30°. The 120° parhelion was not clearly distinguishable as on 27 March. The following photos are all unsharp masked.Késő délután megvastagodott a felhőzet, de naplemente előtt azért egy gyenge 22° melléknap még feltűnt.

In the afternoon the clouds became thicker, but before sunset there was a faint 22° parhelion again in the sky.

2 comments:

Vladimir Galynsky said...

облака с паргелием долетели сегодня и до Минска. Правда немного слабее

http://halo-belarus.blogspot.com/2008/04/11.html

Ágnes Kiricsi said...

I had a look at your photos and I'm really glad that you could see a parhelic circle, too!